la focaccia

De laatste paar weken ben ik verslaafd aan zelf focaccia maken. Ik begon twee maanden geleden met zelf brood maken, maar dat vond ik te saai. Dus toen ben ik overgestapt op focaccia. Het fijne hiervan is, dat je het ook (eigenlijk juist) zonder beleg kan eten en dus ook zo mee kan nemen. Nou heb ik verschillende recepten geprobeerd en uiteindelijk heb ik ze gecombineerd en heb ik nu (voor mij) perfecte focaccia. Maar het zou een beetje lullig zijn om jullie alleen lekker te maken met het idee, dus hierbij het recept.

DSCF1886

Benodigdheden:
– 300 gram bloem
– 1 zakje gist (7 gram)
– 6 gram zout
– rozemarijn
– oregano
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 glas water (190 ml)

DSCF1887

Gooi de bloem en het zout bij elkaar in de keukenmachine (dit is het handigst, maar je kan ook je handen gebruiken) en mix het. Gooi hierna de gist, water en olijfolie erbij en mix het zo’n 4 minuten (met de hand gewoon net zolang totdat het een geheel is). Als je het tot een bal hebt, haal je het uit de mixer en kneed je het nog 7 minuten en maak er dan weer een bal van. Vet de onderkant van de bak met een klein beetje olijfolie, zodat het niet blijft plakken. Laat het 1,5 uur rijzen met een natte doek eroverheen.

DSCF1922

Als het goed is, is de bal ongeveer twee keer zo groot geworden.

DSCF1924

Verwarm de oven alvast op 190 graden. Voeg bij de bal 3/4e van de rozemarijn, wat zout en wat oregano (hoeveelheid is naar eigen keuze) en kneed de bal nog eens. Leg bakpapier op een bakplaat en spreid de bal uit. Leg nog wat extra rozemarijntakjes, zeezout en oregano erop en druk het aan, zodat het niet eraf valt als het gebakken is. Vervolgens duw je met je vingertoppen deuken in het deeg en giet er nog wat olijfolie overheen.

DSCF1927

Doe hem zo’n 22 minuten in de oven, maar hou het in de gaten. Als het goed is, komt het zo uit de oven!

Je kan er natuurlijk ook andere dingen doorheen doen, bijvoorbeeld: pesto, zongedroogde tomaten, olijven.

Ik hoop dat jullie het wat vinden!

7 gedachtes over “la focaccia

Plaats een reactie